top of page

Seznamte se s Michalem Matyskou, řidičem Bezba dopravy

S obdivovatelem pořádných automobilů a sběratelem historického nářadí se život nemazlil, ale to mu nijak nezabránilo splnit si sen z dětství a stát se řidičem z povolání. A ne ledajakým. Jeho vzorem byl pan Drábek, který jezdil se sanitním automobilem značky Škoda 1203, lidově zvaným dvanáctsettrojka. Jezdíval s ním jako dítě k lékařům a už tehdy si přál být jednou jako on. K nám Michal přišel už jako ostřílený profesionál se zkušenostmi s přepravou osob se sníženou schopností pohybu a orientace ve firmě Handicap Transport. Cesta s Michalem ubíhá příjemně, člověk by si přál, aby měl na rozprávky s ním více času.




Michal se narodil s handicapem v době, kdy se o takových věcech jako je například rozštěp nemluvilo, osvěta neexistovala a následkem absence důstojné pomoci dotčeným rodinám se většina dětí s postižením ocitala v péči ústavů. Rodiče se jich pro nedostatek informací o problematice vzdávali. Kdo se narodil s handicapem před rokem 1990 bude jistě tušit, čím si Michal jako dítě musel projít. Do roku 1994, do svých deseti let, vyrůstal v ústavu sociální péče a následně se až do doby, než se postavil na vlastní nohy, ujala se ho pěstounská rodina. A už tehdy přesně věděl, čím chce být. K lékařům ho vozil jistý pan Drábek. Frčeli si to silnicí v legendárním voze Škoda 1203 a Michalovi bylo jasné, že jednou bude jako on.


Když se Michal vyučil vydal se po vzoru Honzy z pohádek do světa splnit si svůj sen. První peníze vydělával v Ravensburgeru v Poličce, ale netrvalo dlouho a získal zaměstnání v nemocnici v Litomyšli, odkud už to bylo jen kousek k vysněnému povolání. Vlastní životní zkušenosti ho jako motor hnali dál, věděl, že práce řidiče pro cestující s handicapem jej naplní a bude mít smysl. Navíc tématika automobilů je mu velmi blízká. Auta prostě miluje a nejraději řídí ta velká. A není nic lepšího než skloubit svůj koníček se smysluplným povoláním, které usnadní život spoustě lidem. Svou kariéru řidiče pro přepravu osob se sníženou schopností pohybu a orientace zahájil ve firmě Handicap Transport, odtud jeho cesta pokračovala do společnosti Vega Tour, pod jejímž logem jezdí nyní s námi. V průběhu školního roku jsou jeho rána napěchována cestami do škol a stacionářů. Michal nenechává nic náhodě a ke klientům jezdí s dostatečným předstihem. Samozřejmě ve vyšperkovaném a čistém voze. Po začátku vyučování je čas rozvážet klienty k lékařům, na úřady a za nákupy. Po návratu školáků a studentů domů přichází na řadu cesty za koníčky a za zábavou. Pracovní dny končí různě, pro Michala jsou lidé, kteří využívají naše služby na prvním místě.


Řidiči Bezba dopravy mají většinou koníčky, které nejsou o nic méně zajímavé, než jejich životní osudy. Michalova vášeň jsou pořádná auta, na modernu si moc nepotrpí. Má rád poctivé řemeslo a fascinuje ho ruční práce. Proto se také zamiloval do historického nářadí, kterému vévodí manuální vrtačky. Ve své sbírce má plno vzácných a krásných kousků, které shání po celé republice a mnohdy i v cizině. Kromě toho se také rád toulá po českých kulturních památkách a naučných cestách. Až vás někdy poveze, určitě vám o všem rád a ochotně bude vyprávět.


Pro Bezba dopravu by si přál, aby se naše služba rozšířila dál do pásem PID, nové kolegy a růst vozového parku. Byl by rád, kdybychom společně vyhověli co nejvíce lidem na stejné vlně - těm, kteří nás potřebují. A pro všechny, kteří jdou životem s jakýmkoli handicapem by si přál, aby se setkávali co nejméně se stigmatizací, která se ještě stále v naší společnosti vyskytuje.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page