top of page

Seznamte se se Zdeňkem Šimerkou, řidičem Bezba dopravy

Aktualizováno: 21. 4. 2023

Zdeněk se k nám přidal v den svátku svatého Mikuláše, kdy měl možnost poprvé vyrazit samostatně na cesty se svými prvními klienty Bezba dopravy. Pevně věřil, že ho přepravované děti budou brát spíše jako anděla než čerta.



Práce s lidmi Zdeňka naplňovala již od dob dospívání, takže se po ukončení základní školní docházky rozhodl pro střední ekonomickou školu, odkud měl možnost část nabytých vědomostí uplatnit při rozvoji vlastního podnikání, poskytoval logistické služby pro firmu Isolit-BRAVO, která dodává domácí elektrospotřebiče stejnojmenné značky do maloobchodní sítě a obchodních řetězců. Odpočinek od čísel a práce s lidmi ho natolik přitahovala, že se v roce 2017 rozhodl pro změnu a ocitl se tak na malém hradu s velkou historií nedaleko Prahy jako jeho kastelán - v malebné obci v Jenštejně. Tam s kolegy z Oblastního muzea pořádal akce a vytvářel programy nejen pro širokou veřejnost, ale také pro děti, seniory či handicapované osoby. Zdeněk vzpomíná na první rande s Bezbou jakoby to bylo včera. Bylo to v květnu 2022 v pražských Letňanech na akci Autobusový den PID, kde ho zaujala prezentace této služby a zároveň práce řidičů.

S příchodem do týmu Bezba dopravy se Zdeňkovi podle jeho slov pozitivně změnil i osobní život, neboť setkávání s různými lidmi a seznámení s jejich osudy jej obohacuje o další znalosti a zároveň je pro něj motivací k dalšímu sebevzdělávání v oblasti sociálních služeb. Práce s klienty Bezba dopravy Zdendu naplňuje díky možnosti uplatnění sociálního cítění a poskytování potřebné asistence. Na Bezba dopravě si nejvíce cení skutečnosti, že se jedná o činnost, která výrazně usnadňuje běžný život handicapovaným osobám. Zdeňkova typická směna začíná výjezdem z depa dopravce společnosti Lutan ze Satalic na Praze 9 v 6 hodin ráno. Plán jízdy mu určuje rozpis jízd, který obdrží den předem od kolegů z dispečinku. Mezi první klienty dne se řadí především děti, které sváží do škol a denních stacionářů. Poté většinou zamíří ke klientům, kteří potřebují přepravit do práce, k lékaři a dalších míst po celé Praze či do přilehlých částí Středočeského kraje, kde Bezba doprava působí. Odpoledne je čas opět vyzvednout děti a ostatní klienty ze škol, stacionářů a dopravit je většinou nazpět do svých domovů. Víkendové směny vnímá Zdeněk jako sváteční, neboť klienty ve velké míře přepravuje na návštěvy příbuzných, na mše do kostelů, na různé kulturní či společenské akce.

Kromě řízení vozidel v jakékoliv velikosti (rád se účastní i akcí s RC modely aut) se aktivně věnuje také pěší a cykloturistice. Je spolupořadatelem pochodu Vejšlapy povodím Mratínského potoka, jehož první kroky absolvovali první turisté již v roce 2004 a pevně věří, že pochod zaujme i další znevýhodněné osoby, které organizátoři rádi na startu ve středočeských Líbeznicích každé září přivítají. Zdeňka můžeme také potkat v převleku postavy Fexta na akcích stejnojmenné turistické soutěži, kterou mají v oblibě nejen děti. Na té již dlouhodobě spolupracuje s neziskovou společností MAS – Střední Polabí, kde je maskotem této postavy.

Do dalších let by Zdeněk Bezba dopravě přál především mnoho spokojených klientů, řidičům mnoho šťastných kilometrů bez nehod a dispečinku co nejméně krizových situací, které musí denně řešit s provozem této služby.





0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page